Πόσο προσβάσιμο είναι το σχολείο μου σε Άτομα με Αναπηρία;

από κυρία Αταξία

Με αφορμή τις δραστηριότητες που ετοιμάζω το τελευταίο διάστημα για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία και το πρόσφατο Erasmus Project που συμμετείχα (δες τα πάντα εδώ, εδώ και εδώ), μπήκα στη διαδικασία να αναρωτηθώ πόσο προσβάσιμα είναι τα σχολεία μας τόσο προς μαθητές όσο και προς εκπαιδευτικούς με δυσκολίες ή αναπηρία στην κίνηση, στην ακοή και στην όραση.

Για το σκοπό αυτό, δημιούργησα ένα ερωτηματολόγιο αξιολόγησης της προσβασιμότητας του σχολικού κτιρίου. Θα βρεις το ερωτηματολόγιο εδώ. Οι μαθητές σημειώνουν στα πεδία ΝΑΙ / ΟΧΙ και σημειώνουν τις παρατηρήσεις τους.

Στόχος του ερωτηματολογίου είναι:

  • να αξιολογήσουν οι μαθητές σε ομάδες την προσβασιμότητα  του σχολικού κτιρίου,
  • να κατανοήσουν τις παραμέτρους που καθιστούν ένα σχολικό κτίριο μη προσβάσιμο (και πολλές φορές δεν μας περνούν καν από το μυαλό)
  • να προβληματιστούν για τη σημασία της προσβασιμότητας για όλους στο σχολείο

Μην κοροϊδευόμαστε, τα σχολικά κτίρια στην Ελλάδα είναι μια μεγάλη απογοήτευση. Πολλές σχολικές μονάδες είναι αφημένες στην μοίρα τους και η μοναδική φροντίδα που δέχονται είναι περιστασιακά μερεμετίσματα από τα συνεργεία του δήμου. Δεν συζητώ καν για τις σχολικές μονάδες που στεγάζουν σχολικές αίθουσες σε λυόμενα (!) ή για τα παμπάλαια και ακατάλληλα κτίρια που τμήματά τους πέφτουν, απειλώντας τη σωματική ακεραιότητα μαθητών και εκπαιδευτικών. Δεν είναι κανονικότητα αυτές οι συνθήκες και δεν πρέπει και τα παιδιά να τις μαθαίνουν ή να τις θεωρούν ως κανονικότητα.

Με τη χρήση του ερωτηματολογίου μπορούμε να μπούμε σε μία κριτική διαδικασία, να προβληματιστούμε, να συζητήσουμε και να βρούμε τρόπους να γίνει το σχολείο πιο προσβάσιμο σε όλους.

Γράψε μου τις δικές σου εμπειρίες στα σχόλια!

Αν θέλεις να μαθαίνεις γρήγορα όλα τα νέα της κυρίας Αταξίας, κάνε like στο Facebook και follow στο Instagram και στο Pinterest !

Αν θέλεις να λαμβάνεις τα νέα στο e-mail σου, κάνε subscribe !

 

3 σχόλια
0

Mπορουν επισης να σας ενδιαφερουν

3 σχόλια

Γαλάνη Κέλλυ 20 Νοεμβρίου, 2023 - 5:27 μμ

Υπέροχη η ιδέα για την προσβασιμότητα των σχολείων σε άτομα με αναπηρία

Απαντηση
Γαλάνη Κέλλυ 20 Νοεμβρίου, 2023 - 5:34 μμ

Υπέροχο το ερωτηματολόγιο για την προσβασιμοτητα των σχολείων σε άτομα με αναπηρία

Απαντηση
Avatar photo
κυρία Αταξία 23 Νοεμβρίου, 2023 - 6:22 μμ

Χαίρομαι που σου άρεσε!!!

Απαντηση

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.
Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε.
Aποδοχή Μάθε περισσότερα