Οπτικοποιημένοι κανόνες για την τάξη

από κυρία Αταξία

Κάθε τάξη για να λειτουργήσει χρειάζεται σαφείς και συγκεκριμένους κανόνες. Οι κανόνες είναι θεμιτό να είναι το αποτέλεσμα μίας ομαδικής συζήτησης στην τάξη, όπου επισημαίνεται η χρησιμότητα και η αναγκαιότητά τους από τα μέλη της ομάδας.

Οι κανόνες πρέπει να είναι αναρτημένοι σε σημείο της τάξης, όπου όλοι οι μαθητές έχουν οπτική πρόσβαση. Μπορεί να είναι γραπτοί, μπορεί να είναι οπτικοποιημένοι (δηλ. με εικόνες), μπορεί να είναι ένας συνδυασμός των δύο. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να έχουμε εξασφαλίσει ότι είναι κατανοητοί, με όποιο τρόπο και αν αποδίδονται.

Ακόμα, ο τρόπος γραφής τους είναι προτιμότερο να δίνει έμφαση στις θετικές συμπεριφορές που κάνουν μία τάξη να λειτουργεί καλύτερα, αντί να εστιάζει στις μη λειτουργικές συμπεριφορές.

Ξέρεις ήδη ότι μου αρέσουν οι κανόνες στην τάξη, γιατί έχεις διαβάσει το άρθρο “Τα Μinions βάζουν κανόνες“! Εκεί, δημιούργησα κανόνες με χιουμοριστική προσέγγιση και τους είχα χρησιμοποιήσει στα πλαίσια του Τμήματος Ένταξης, όπου εργαζόμουν.

Φέτος, ωστόσο, χρειάζεται να χρησιμοποιήσω οπτικοποιημένους κανόνες που να αποδίδουν με ξεκάθαρο τρόπο τόσο τις λειτουργικές όσο και τις δυσλειτουργικές συμπεριφορές. Έτσι, δημιούργησα τις κάρτες με κανόνες για την τάξη που μπορείς να βρεις εδώ.

Οπτικοποιημένοι κανόνες 3Οπτικοποιημένοι κανόνες 2

Στις κάρτες δίνεται έμφαση στην εικόνα, παρά στο γραπτό λόγο (οι μαθητές μου δεν γνωρίζουν ανάγνωση ακόμα). Οι κάρτες με τις λειτουργικές συμπεριφορές είναι σε πράσινο πλαίσιο ενώ οι κάρτες με τις μη λειτουργικές συμπεριφορές σε κόκκινο χρώμα, ώστε να ομαδοποιούνται χρωματικά και να δηλώνεται τι επιτρέπεται / είναι σωστό και τι δεν επιτρέπεται / δεν είναι σωστό.

Επιπλέον, υπάρχουν κάποιες έξτρα κάρτες με σύμβολα (για το σωστό – λάθος), με εικονίδια που δηλώνουν χαρά και λύπη, καθώς και εικονίδια που αναπαριστούν τα νεύματα ναι και όχι.  Από αυτές τις κάρτες, μπορούμε να επιλέξουμε αυτές που είναι κατανοητές, οικείες ή μπορεί να χρησιμοποιούν ήδη οι μαθητές μας.

Οπτικοποιημένοι κανόνες 4 Οπτικοποιημένοι κανόνες 1

Πλαστικοποίησα τις κάρτες και χρησιμοποίησα κόκκινο και πράσινο κανσόν χαρτόνι, το οποίο έντυσα με διάφανο προστατευτικό αυτοκόλλητο για να “αντέξει” στις κακουχίες!

Στη συνέχεια, έκοψα βέλκρο, το οποίο τοποθέτησα στα χαρτόνια και στις κάρτες και ύστερα τοποθέτησα τις κάρτες στο αντίστοιχο χαρτόνι. Χρησιμοποίησε βέλκρο, αν θέλεις να έχεις τη δυνατότητα επανατοποθέτησης των καρτών στα δύο χαρτόνια, όπως εμείς!

Γράψε μου στα σχόλια, τον τρόπο που αξιοποίησες τις κάρτες με τους κανόνες στην τάξη σου! Καλό μάθημα!!!

Αν θέλεις να μαθαίνεις γρήγορα όλα τα νέα της κυρίας Αταξίας, κάνε like στο Facebook και follow στο Instagram και στο Pinterest !

Αν θέλεις να λαμβάνεις τα νέα στο e-mail σου, κάνε subscribe !

 

0 σχόλια
0

Mπορουν επισης να σας ενδιαφερουν

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.
Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε.
Aποδοχή Μάθε περισσότερα