Εγώ … σε 20 ερωτήσεις! Ερωτηματολόγιο γνωριμίας

από κυρία Αταξία
Εγώ σε 20 ερωτήσεις

Όσες χρονιές έχω δουλέψει σε Τ.Ε, χρησιμοποιώ ένα ερωτηματολόγιο γνωριμίας για να κάνουμε γρήγορα τις …συστάσεις με τους καινούριους μαθητές και μαθήτριες. Το ερωτηματολόγιο περιλαμβάνει πληροφορίες για το παιδί και την οικογένειά του, τα ενδιαφέροντά του και τις προτιμήσεις του.

Μου αρέσει γιατί μπορώ να συγκεντρώσω γρήγορα πληροφορίες από και για το μαθητή τις οποίες θα αξιοποιήσω στη διδασκαλία αλλά και να ανακαλύψω τις προτιμήσεις και τα ενδιαφέροντά του, ώστε να βρούμε σημεία επαφής. Μέσα από τις ερωτήσεις εμφανίζονται πληροφορίες για την αυτοεικόνα του μαθητή και για το χαρακτήρα του ή τις επιθυμίες του.

Επιπλέον, μπορώ να συγκεντρώσω κάποιες αρχικές πληροφορίες από το γραπτό του μαθητή σε σχέση με π.χ. την έκφραση, την ορθογραφία, την εφαρμογή των κανόνων γραφής κ.ά.

Οι μαθητές το βρίσκουν ευχάριστο και ασυνήθιστο σαν διαδικασία και συνήθως απαντούν σε όλες τις ερωτήσεις. Φυσικά, για να είναι αμφίδρομη η διαδικασία, απαντώ και εγώ στις ερωτήσεις των παιδιών σχετικά με εμένα, τα ενδιαφέροντα και τις προτιμήσεις μου.

Με τους μαθητές της Α’ τάξης που αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στην ανάγνωση και στη γραφή, διαβάζουμε μαζί το ερωτηματολόγιο και καταγράφω τις απαντήσεις τους ακριβώς, όπως διατυπώθηκαν.

Τέλος, το ερωτηματολόγιο φυλάσσεται στο πορτφόλιο του μαθητή μαζί με τις άτυπες αξιολογήσεις, εργασίες και το λοιπό υλικό του φακέλου του στο Τμήμα Ένταξης. Μπορείς να το κατεβάσεις από εδώ. Εκτύπωσε το και στις 2 όψεις ενός φύλλου Α4.

Αν θέλεις να μαθαίνεις γρήγορα όλα τα νέα της κυρίας Αταξίας, κάνε like στο Facebook και follow στο Instagram και στο Pinterest !

Αν θέλεις να λαμβάνεις τα νέα στο e-mail σου, κάνε subscribe !

 

0 σχόλια
0

Mπορουν επισης να σας ενδιαφερουν

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.
Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε.
Aποδοχή Μάθε περισσότερα