Δραστηριότητες σχηματισμού προτάσεων

από κυρία Αταξία

Η δυσκολία σχηματισμού απλών ή επαυξημένων προτάσεων, δεν είναι ένα ασυνήθιστο φαινόμενο για τους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες ή για τους μαθητές με διαφορετική μητρική γλώσσα.

Με τις παρακάτω δραστηριότητες χτίζουμε κομμάτι κομμάτι, μια πρόταση απλής μορφής ή μαθαίνουμε πώς να εμπλουτίζουμε σταδιακά απλές προτάσεις, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα μέρη του λόγου.

Το φύλλο της δραστηριότητας μπορείς να το βρεις εδώ. Στην αριστερή πλευρά του πίνακα υπάρχει κενό πλαίσιο και στη δεξιά πλευρά υπάρχουν ερωτήσεις. Ο μαθητής καλείται να απαντήσει στις ερωτήσεις και να καταγράψει τις απαντήσεις του στο κενό πλαίσιο.

Ενδεικτικές δραστηριότητες

1. Σχηματισμός απλής πρότασης (Υ-Ρ-Α)

Κόβουμε ξεχωριστά τις 3 πρώτες σειρές του φύλλου (Ποιος, τι κάνει, τι / ποιον;). Ο μαθητής απαντά και καταγράφει τις απαντήσεις του στο κενό πλαίσιο. Μπορούμε να αριθμήσουμε τη σειρά των ερωτήσεων, μέχρι ο μαθητής να εξοικειωθεί με την ενδεδειγμένη σειρά.

2. Σχηματισμός επαυξημένης πρότασης

Αξιοποιούμε τη βασική δομή της απλής πρότασης, όπως παραπάνω. Στην απλή πρόταση προσθέτουμε ερωτήσεις κάθε φορά (Πότε, πού, πώς, γιατί), ανάλογα με το διδακτικό μας στόχο. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χαρτί διαφορετικού χρώματος για να δώσουμε έμφαση σε συγκεκριμένες ερωτήσεις.

3. Ελεύθερος σχηματισμός πρότασης

Ο μαθητής επιλέγει τις ερωτήσεις, στις οποίες θα απαντήσει για να σχηματίσει πρόταση και τις τοποθετεί με την κατάλληλη σειρά, ώστε να βγαίνει νόημα.

*Σε περίπτωση που ο μαθητής αντιμετωπίζει ιδιαίτερες δυσκολίες, μπορούμε να χορηγούμε έτοιμες λίστες λέξεων π.χ. ρήματα, ουσιαστικά, επιρρήματα, συνδέσμους κ.ά, ώστε να εξοικειωθεί με τη χρήση τους και να διευκολυνθεί στο σχηματισμό προτάσεων.

*Η συγκεκριμένη δραστηριότητα μπορεί να αποτελέσει και εισαγωγή για να εξοικειωθούν οι μαθητές με βασικούς συντακτικούς όρους (π.χ. υποκείμενο – ποιος, αντικείμενο – τι κ.ά.).

Αν θέλεις να μαθαίνεις γρήγορα όλα τα νέα της κυρίας Αταξίας, κάνε like στο Facebook και follow στο Instagram και στο Pinterest !

Αν θέλεις να λαμβάνεις τα νέα στο e-mail σου, κάνε subscribe !

 

0 σχόλια
3

Mπορουν επισης να σας ενδιαφερουν

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.
Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε.
Aποδοχή Μάθε περισσότερα