Erasmus+ KA1: Μία φοβερή εμπειρία! Μέρος 3ο και τελευταίο

από κυρία Αταξία
Αν δεν έχεις διαβάσει το πώς ξεκίνησε αυτό το ταξίδι στον κόσμο του Erasmus+, μη χάνεις χρόνο και διάβασε τα πάντα Μέρος 1ο και Μέρος 2ο
 
Τις επόμενες ημέρες, ξεναγηθήκαμε στις σχολικές αίθουσες. Όλες οι αίθουσες ήταν εξοπλισμένες με ατομικά θρανία, αναπαυτικές καρέκλες, βιβλιοθήκες και ατομικά ντουλάπια, διπλό πίνακα (για κιμωλία, μαγνητικό ασπροπίνακα) και διαδραστική οθόνη. Άουτς! Αυτό πόνεσε!!!
 

 

Επιπλέον, το σχολείο διαθέτει τραπεζαρία, ένα πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο, αίθουσα εικαστικών, μία αίθουσα χαλάρωσης και μία “κατοικία” για τη διδασκαλία δεξιοτήτων αυτόνομης διαβίωσης. Επιπλέον, υπάρχει μία τεράστια αίθουσα για τους εκπαιδευτικούς με όλες τις ανέσεις.

Όλοι οι διάδρομοι διαθέτουν αναπαυτικά πουφ και επιτοίχια παιχνίδια, για να ξεκουράζονται και να απασχολούνται δημιουργικά οι μαθητές την ώρα του διαλείμματος, καθώς το διάλειμμα λαμβάνει χώρα στο εσωτερικό του σχολείου το χειμώνα.

Η τραπεζαρία

Η αίθουσα Εικαστικών

Η φοβερή καθηγήτρια Εικαστικών, Gülümser Akdemir, μας παρουσίασε project ομάδων μαθητών καθώς και ατομικά έργα τους. Μας χάρισε και μία μοναδική μάσκα, δημιουργία των μαθητών, ως αναμνηστικό δώρο για να διακοσμήσουμε το σχολείο μας.

Το γυμναστήριο

Η αίθουσα χαλάρωσης

Στην οροφή διαθέτει οθόνη και στο μέλλον θα ενσωματωθούν ηχεία, ώστε να παίζει χαλαρωτική μουσική. Δεν χρησιμοποιείται συχνά. Στο παρακάτω βίντεο, μπορείς να ακούσεις ήχο μουσικής.  Είναι το προειδοποιητικό κουδούνι, ώστε οι μαθητές να γνωρίζουν πως σε περίπου δύο λεπτά θα χτυπήσει το κουδούνι για να μπουν στις τάξεις τους.

 

Η κατοικία

Η κατοικία είναι ένα ολοκληρωμένο διαμέρισμα 67 τ.μ. (!!!!). Στην Αθήνα με τις τρέχουσες τιμές στα διαμερίσματα προς ενοικίαση θα είχε ενοίκιο τουλάχιστον 450 ευρώ!!! Οι μαθητές μαθαίνουν και εξασκούνται σε δεξιότητες αυτόνομης διαβίωσης. Διαθέτει ενιαίο σαλόνι, κουζίνα, υπνοδωμάτιο και τουαλέτα.  Έχει πραγματική πόρτα ασφαλείας!!! Η είσοδος γίνεται μόνο φορώντας ποδονάρια για λόγους υγιεινής.

 

Επιπλέον, υπάρχει και ένα φοβερό ταμπλό για την εξάσκηση στη χρήση αντικειμένων της καθημερινής ζωής όπως πρίζες, λουκέτα, βρύσες, πόμολα, σύρτες κτλ.

 

Η αίθουσα των εκπαιδευτικών

 

Στην αίθουσα των εκπαιδευτικών φυλάσσεται σε αυτά τα υπέροχα ντουλαπάκια το εκπαιδευτικό υλικό του σχολείου! Φαντάσου τα μούτρα μου, όταν οι οικοδεσπότες μας άρχισαν να ανοίγουν τα ντουλαπάκια για να μπορέσουμε να δούμε το υλικό!!! Απλά έχασα το φως μου!

         

Το τούρκικο Υπουργείο Παιδείας παρέχει δωρεάν, σύγχρονο και ποιοτικό εκπαιδευτικό υλικό. Το σχολείο προβαίνει σε συμπληρωματικές αγορές ανάλογα με τις ανάγκες. Το υλικό φυλάσσεται και αναδιανέμεται στις τάξεις, ανάλογα με τις ανάγκες των τμημάτων. Μάλιστα, είχαμε την τύχη να παρευρεθούμε σε μία από τις παραλαβές εκπαιδευτικού υλικού, όπου κάναμε unboxing μαζί με τις υποδιευθύντριες! Ναι, αυτά που βλέπεις στις παρακάτω εικόνες είναι δωρεάν και παρεχόμενα από το Υπουργείο Παιδείας.

     

Ως προς την χρηματοδότηση του σχολείου, πληροφορηθήκαμε ότι τα πάγια έξοδα του σχολείου καλύπτονται από το Υπουργείο Παιδείας και τη Διεύθυνση Ειδικής Εκπαίδευσης. Η Διεύθυνση Ειδικής Εκπαίδευσης καλύπτει έξοδα καθαριότητας και αναλώσιμων υλικών. Επιπλέον, υπάρχει και η Ένωση Γονέων – Εκπαιδευτικών που δέχεται δωρεές γονέων και εθελοντών.

Το Υπουργείο Παιδείας παρέχει δωρέαν σειρές βιβλίων που καλύπτουν όλες τις αναπηρίες και το φάσμα δεξιοτήτων και γνώσεων που καλούνται να κατακτήσουν οι μαθητές.

Εκεί, απλά έκλαψα σιωπηλά. Έκλαψα γιατί σκέφτηκα ότι το δικό μας υπουργείο Παιδείας πετάει χαρταετό αιώνες τώρα. Έκλαψα γιατί σκέφτηκα όλα αυτά τα χρήματα που έχω ξοδέψει σε αγορές όσα χρόνια δουλεύω ενώ θα έπρεπε να παρέχονται δωρεάν με τη μορφή εγχειριδίων στους μαθητές μου.  

   

Γνωρίσαμε τους εκπαιδευτικούς και το υπόλοιπο προσωπικό που εργάζεται στο σχολείο ενώ πραγματοποιήθηκαν παρακολουθήσεις διδασκαλίας σε 6 τμήματα (3 τμήματα νηπιαγωγείου & 3 τμήματα δημοτικού).
 
 
 
 
Κατά τη διάρκεια των παρακολουθήσεων διδασκαλίας, είχαμε την ευκαιρία να συμμετέχουμε στις δραστηριότητες της τάξης και να παρατηρήσουμε:
  • τον τρόπο ομαδικής και ατομικής διδασκαλίας
  • την εφαρμογή τεχνικών παρέμβασης
  • τη χρήση εκπαιδευτικού / εποπτικού υλικού από μαθητές / εκπαιδευτικούς
  • τις τροποποιήσεις / προσαρμογές στις τάξεις προς όφελος των μαθητών
  • τη διαχείριση δύσκολων περιστατικών

 

       

Η τούρκικη φιλοξενία ήταν απαράμιλλη. Σε αυτό το σχολείο, ένιωσα πραγματικά καλοδεχούμενη και ευπρόσδεκτη! Ένιωσα ενδιαφέρον και συναδελφικότητα! Τα χαμόγελά μας στις φωτογραφίες είναι πραγματικά και αυθόρμητα. Οι όμορφοι άνθρωποι που γνώρισα είναι ο βασικός λόγος που νιώθω τυχερή σε σχέση με τη συμμετοχή μου στο πρόγραμμα αυτό.
 
Τα μέλη της σχολικής μονάδας έκαναν κάθε τι δυνατό για να μας διευκολύνουν σε όλα τα επίπεδα όπως η καθημερινή δωρεάν μεταφορά προς τη σχολική μονάδα.
 
Επιπλέον, έγινε τροποποίηση του αρχικού προγράμματος με εμπλουτισμό πολιτιστικών δραστηριοτήτων, ώστε να έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε πτυχές της τούρκικης κουλτούρας και της ιστορίας της Κωνσταντινούπολης αλλά και να περάσουμε περισσότερο χρόνο μαζί.
 
Το πρόγραμμα έκλεισε με τον ίδιο τρόπο που ξεκίνησε. Μα με τι άλλο; Με παραδοσιακό πρωινό (kahvaltı) σε τοποθεσία με θέα, ανταλλαγή δώρων και περιήγηση με πλοίο στο Βόσπορο, ανανεώνοντας το ραντεβού μεταξύ των 2 σχολείων, στα πλαίσια μιας μελλοντικής συνεργασίας μέσω προγράμματος Erasmus+ !
 
 
 
       
 
 
 
 
 
Emel, Berna, Aliye,
σας ευχαριστούμε που με τη θετική ενέργεια, το χαμόγελο και την υπέροχη σας διάθεση κάνατε αυτήν την κινητικότητα μία αξέχαστη εμπειρία! 
 
 
Αν θέλεις να μαθαίνεις γρήγορα όλα τα νέα της κυρίας Αταξίας, κάνε like στο Facebook και follow στο Instagram και στο Pinterest !
 
Αν θέλεις να λαμβάνεις τα νέα στο e-mail σου, κάνε subscribe !
0 σχόλια
0

Mπορουν επισης να σας ενδιαφερουν

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.
Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε.
Aποδοχή Μάθε περισσότερα