Erasmus+ KA1: Μία φοβερή εμπειρία! Μέρος 2ο

από κυρία Αταξία
Αν δεν έχεις διαβάσει το πώς ξεκίνησε αυτό το ταξίδι στον κόσμο του Erasmus+, μη χάνεις χρόνο και διάβασε τα πάντα εδώ!
 
21 Μαρτίου 2022. 1η μέρα του προγράμματος και παγκόσμια ημέρα για το Σύνδρομο Down.
 
Άγχος για όλα, κλασικά. Κράτησε, μέχρι να φτάσουμε στο σχολείο υποδοχής, το δημόσιο Ειδικό Σχολείο Eyüpsultan Özel Eğitim Uygulama Okulu I. ve 2. Kademe.
Ο διευθυντής, Mücahit Cana, μαζί με τις υποδιευθύντριες,  Aliye Arslan και Berna Çakır και μέρος του εκπαιδευτικού προσωπικού μας επιφύλαξαν θερμή και εγκάρδια υποδοχή κατά την άφιξή μας.
Μας προσκάλεσαν σε ένα παραδοσιακό τούρκικο πρωινό, για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας και να σπάσουμε τον πάγο. 
 
 
 
Ακολούθησε τούρκικο τσάι και καφές και έλαβε χώρα η ανταλλαγή δώρων. Μάλιστα, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για το Σύνδρομο Down, οι οικοδεσπότες μας, μας δώρισαν συμβολικά και από ένα ζευγάρι με διαφορετικές κάλτσες!
 
 
 
 
Ακολούθησε μία σύντομη περιήγηση στις εγκαταστάσεις της σχολικής μονάδας, η οποία αποτελείται από ένα σύγχρονο, διώροφο κτήριο, το οποίο φιλοξενεί το νηπιαγωγείο, το δημοτικό και το γυμνάσιο.
Υπάρχει σχολικός χώρος στάθμευσηςκήποςπροαύλιος χώρος με παιχνίδια.
Αρχικά, το συγκεκριμένο κτήριο δεν προοριζόταν να γίνει σχολείο Ειδικής Αγωγής. Ωστόσο, οι εγκαταστάσεις έχουν αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο!
 
 
 
 
Το σχολείο δίνει έμφαση στην ανακύκλωση και στην εκμάθηση αντίστοιχων δεξιοτήτων από τους μαθητές. Σε κάθε σημείο του σχολείου, υπάρχουν κάδοι ανακύκλωσης και οι μαθητές ενθαρρύνονται να τους χρησιμοποιούν.
 
 
Ακόμα, είναι φιλικό προς τα ζώα και έχει υιοθετήσει τη δική του γάτα, την Minnoş που είναι και η μασκότ του σχολείου και θα την βρεις να κάνει βόλτα στο σχολείο ή να αράζει στο γραφείο του επιστάτη!
 
 
Eκτός από τον σχολικό κήπο, στον οποίο φυτεύονται λαχανικά και φρούτα (ντομάτες, πιπεριές, καλαμπόκι, λάχανο, μαρούλι, ρόκα, κολοκυθάκι, αγγούρι, φράουλες κ.ά.) και δέντρα (λεμονιές, καρυδιές), διαθέτει μέχρι και κοτέτσι, όπου φιλοξενούνται προς το παρόν 10 πουλερικά και οι μαθητές αποκτούν και εξασκούνται σε δεξιότητες καθημερινής ζωής.
 
 
 
Επιπλέον, το σχολείο υποστηρίζει την εργασία των ΑμεΑ. Στο σχολείο εργάζεται ως επιστάτης, ο Barbaros Yıldırım, απόφοιτος του σχολείου και άτομο στο Φάσμα του Αυτισμού. Ο Barbaros έχει το δικό του γραφείο στην κοντά στην κεντρική είσοδο του κτιρίου (βλέπε παρακάτω). Σε όλους τους χώρους, υπάρχουν σημαίες και πορτραίτα του Κεμάλ Ατατούρκ.
 
 
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν εκατέρωθεν παρουσιάσεις των 2 εκπαιδευτικών συστημάτων για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, καθώς και παρουσιάσεις των 2 σχολικών μονάδων.
Οι γλώσσες εργασίας του προγράμματος ήταν η αγγλική, η ελληνική και η τουρκική, καθώς ήταν για μένα μία καλή ευκαιρία να βγω από το καβούκι μου και να κάνω εξάσκηση στα τουρκικά μου.
Το σχολείο υποδοχής είχε μεριμνήσει, ώστε να υπάρχει συνδρομή διερμηνέα, με σκοπό το προσωπικό του σχολείου να έχει πλήρη γλωσσική πρόσβαση, κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων.
 
 
Μεγάλο ενδιαφέρον υπήρξε κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων της ελληνικής ομάδας, καθώς οι Τούρκοι συνάδελφοι έθεσαν πολλά ερωτήματα.
Διαπιστώθηκαν ομοιότητες των 2 εκπαιδευτικών συστημάτων σε θεσμικό επίπεδο και ως προς τον τρόπο λειτουργίας των σχολικών μονάδων.
 
 
Ακολουθεί το 3ο και τελευταίο μέρος αυτής της κινητικότητας! Stay tuned!
 
 
Αν θέλεις να μαθαίνεις γρήγορα όλα τα νέα της κυρίας Αταξίας, κάνε like στο Facebook και follow στο Instagram και στο Pinterest !
 
Αν θέλεις να λαμβάνεις τα νέα στο e-mail σου, κάνε subscribe !
0 σχόλια
0

Mπορουν επισης να σας ενδιαφερουν

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.
Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε.
Aποδοχή Μάθε περισσότερα