Erasmus+ KA1: Μία φοβερή εμπειρία! Μέρος 1ο

από κυρία Αταξία

Την προηγούμενη σχολική χρονιά είχα την τύχη να πάρω μέρος σε πρόγραμμα Erasmus+. Στο παρελθόν, είχα συμμετάσχει σε πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus στη Σουηδία και ήξερα εκ των προτέρων ότι θα είναι μία μοναδική εμπειρία.  

 

Το πρόγραμμα

Πιο συγκεκριμένα, στις 21-26 Μαρτίου 2022, συμμετείχα στην κινητικότητα παρακολούθησης διδασκαλιών (Job shadowing) του προγράμματος Erasmus+ KA1 με τίτλο «Ξεπερνώντας τις καθημερινές προκλήσεις των παιδιών με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες» στην Κωνσταντινούπολη.

 

Το παρασκήνιο

Η εμπειρία αυτή ήρθε σε μία πολύ κομβική στιγμή στην εργασιακή μου ζωή, όπου χρειαζόμουν προοπτική και ανανέωση. Παράλληλα με τη συμμετοχή μου στην κινητικότητα, είχα επιφορτιστεί με την οργάνωση και τη διεξαγωγή του προγράμματος, δηλ. με αρμοδιότητες που σχετίζονταν με γραφειοκρατία, εμπλοκή με οικονομικά, επικοινωνία με φορείς κτλ.

Αυτό ήταν και το δυσκολότερο κομμάτι του προγράμματος. Και κάπως έτσι, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι τα προγράμματα Erasmus λειτουργούν και πετυχαίνουν, μόνο όταν υπάρχει ένας υποστηρικτικός διευθυντής, με αντίληψη των οφελών που απορρέουν από τη συμμετοχή σε τέτοιου τύπου προγράμματα και μία σταθερή ομάδα εκπαιδευτικών, η οποία μπορεί να ανταποκριθεί σε παιδαγωγικό/εκπαιδευτικό αλλά και σε πρακτικό/ λειτουργικό επίπεδο.  

 

Μια εβδομάδα σε ένα τούρκικο σχολείο Ειδικής Αγωγής

Στην Κωνσταντινούπολη, επισκεφτήκαμε το δημόσιο Ειδικό Σχολείο Eyüpsultan Özel Eğitim Uygulama Okulu I. ve 2. Kademe, στο οποίο φοιτούν μαθητές νηπιαγωγείου, δημοτικού και γυμνασίου.

 

 

Η περιοχή Eyüpsultan στην οποία ανήκει το σχολείο, είναι μια βιομηχανική περιοχή με πληθυσμό περίπου 406.000 κατοίκους (Πηγή: Eyüpsultan Belediyesi 2017-2019).

Σύμφωνα με στοιχεία, το 34% του πληθυσμού της απασχολείται στον κατασκευαστικό τομέα. Το 69% του πληθυσμού είναι απόφοιτοι δημοτικού, γυμνασίου ή λυκείου. Μόνο ένα 8% του πληθυσμού έχει μηνιαίο εισόδημα πάνω από 2,000 TL δηλ. 125 ευρώ.  

 

 

Βάσει των παραπάνω στοιχείων, τίποτα δεν μας προετοίμαζε για αυτό που θα συναντούσαμε!  

 

Το σχολείο σε αριθμούς

Στο σχολείο φοιτούν 73 μαθητές. Υπάρχουν 39 εκπαιδευτικοί, 1 ψυχολόγος, 1 μουσικός, 1 εικαστικός και 1 εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής. Επιπλέον, υπάρχει 1 επιστάτης, ο οποίος είναι άτομο στο Φάσμα του Αυτισμού και 10 άτομα που απασχολούνται ως βοηθητικό προσωπικό. Υπάρχει επαρκές προσωπικό για την καθαριότητα, τον κήπο/προαύλιο χώρο και την αίθουσα σίτισης.

Το διοικητικό προσωπικό του σχολείου αποτελείται από 1 διευθυντή και 2 υποδιευθύντριες.  

 

Τα τμήματα του σχολείου

Αποτελείται από 3 τμήματα νηπιαγωγείου, 8 τμήματα δημοτικού και 7 τμήματα γυμνασίου. Τα τμήματα νηπιαγωγείου έχουν μέχρι 5 μαθητές ενώ τα τμήματα δημοτικού και γυμνασίου μέχρι 4 μαθητές.

Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας τμημάτων ατομικής διδασκαλίας (ως 12 ωρών εβδομαδιαίως) για μαθητές που χρήζουν ατομικού προγράμματος. Στο συγκεκριμένο σχολείο, υπάρχουν 3 τμήματα ατομικής διδασκαλίας.

Η σύνθεση των τμημάτων καθορίζεται από την ηλικία και το είδος της αναπηρίας των μαθητών. Κάθε τμήμα έχει 2 υπεύθυνους εκπαιδευτικούς. Ναι! 2 εκπαιδευτικούς! Καλά, διαβάσατε.  

 
Ωρολόγιο Πρόγραμμα Νηπιαγωγείου & Δημοτικού 
 
Ο αριθμός των διδακτικών ωρών καθορίζεται από το Υπουργείο Παιδείας, ωστόσο η ώρα έναρξης και λήξης των μαθημάτων καθορίζεται από την διοικούσα αρχή του σχολείου. Στο συγκεκριμένο σχολείο, το ωρολόγιο πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:
 
 
Περιττό να πω, ότι λάτρεψα την έναρξη των μαθημάτων στις 9.20! Όλοι ήταν πιο φρέσκοι και πιο ευδιάθετοι! Τα 10λεπτα διαλείμματα μεταξύ των διδακτικών ωρών, λειτουργούσαν πολύ καλά κατά τη διάρκεια της μέρας και διευκόλυναν τη ροή του ημερήσιου προγράμματος.
 
 
Ακολουθεί 2ο μέρος με την παρουσίαση του σχολείου!!!
 
 
Αν θέλεις να μαθαίνεις γρήγορα όλα τα νέα της κυρίας Αταξίας, κάνε like στο Facebook και follow στο Instagram και στο Pinterest !
 
Αν θέλεις να λαμβάνεις τα νέα στο e-mail σου, κάνε subscribe !
 
 
 
0 σχόλια
0

Mπορουν επισης να σας ενδιαφερουν

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.
Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε.
Aποδοχή Μάθε περισσότερα