2 βιβλία για τη διαφορετικότητα

από κυρία Αταξία
2 Βιβλία για τη διαφορετικότητα

Ο Πράσινος Λύκος

Αμέσως ξεχώρισα από τα υπόλοιπα βιβλία στο ράφι, το βιβλίο με τον τίτλο “Ο Πράσινος Λύκος”, του René Gouichoux (εκδόσεις Παπαδόπουλος), χάρη στη χαριτωμένη και απλή εικονογράφησή του.

Η ιστορία έχει ως εξής: O ήρωας, ο Ραούλ είναι ένας καλός και γλυκός λύκος που έτυχε να έχει πράσινο χρώμα. Μια μέρα συναντά στο δάσος μια παρέα γκρίζων λύκων που παίζουν. Η παρέα παραξενεύεται με το χρώμα του Ραούλ και τον χλευάζει. Τότε ξεκινούν οι περιπέτειες για το γλυκό πράσινο λύκο καθώς κάνει ό,τι περνά από το μυαλό και… από το χέρι του για να γίνει αποδεκτός.
Διαβάζοντας το βιβλίο με τα παιδιά θα διασκεδάσουμε με τα παθήματα του λύκου αλλά και θα προβληματιστούμε. Το βιβλίο αποτελεί μια καλή αφορμή για να συζητήσουμε θέματα όπως η αυτοεικόνα και η αυτοεκτίμηση, η διαφορετικότητα, ο κοινωνικός ρατσισμός και μπορεί να αξιοποιηθεί σε αντίστοιχα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Δραστηριότητες που μπορούμε να πραγματοποιήσουμε με τους μαθητές:

– Να απαντήσουμε σε υποθετικές ερωτήσεις “Τι θα είχε συμβεί αν…;”

– Να εικονογραφήσουμε μια εναλλακτική εξέλιξη της ιστορίας

– Να καταγράψουμε τις συμβουλές που θα δίναμε στο λύκο. 

– Να βάλουμε τους ήρωες να κάνουν διάλογο  

– Να βρούμε αντίστοιχα παραδείγματα από την καθημερινή μας ζωή

– Να εντοπίσουμε στον εαυτό μας στοιχεία που μας διαφοροποιούν από τους άλλους.

– Να ζωγραφίσουμε το πορτραίτο μας τονίζοντας τα στοιχεία που μας κάνουν ξεχωριστούς.

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας.

Το Κάτι Άλλο

Το δεύτερο βιβλίο είναι το “Κάτι Άλλο” της Κάθριν Κέιβ (εκδόσεις Πατάκη). Ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία από τη θεματολογία “διαφορετικότητα – διακρίσεις”. Περιγράφει με αρκετό ρεαλισμό την ιστορία ενός διαφορετικού – ασυνήθιστου πλάσματος, την ανάγκη του για αποδοχή, αγάπη και φιλία.

Έχει βραβευτεί από την Ουνέσκο με το βραβείο “Unesco Prize for Children’s and Young People’s Literature in the Service of Tolerance”.

Η ιστορία έχει ως εξής:
Το Κάτι Άλλο είναι ένα μικρό, περίεργο πλάσμα που δεν μοιάζει με κανένα από όσα ξέρουμε. Ζει μόνο του, χωρίς φίλους και παρά τις συνεχείς προσπάθειες του να προσεγγίσει άλλα πλάσματα και να γίνει αποδεκτός, δεν τα καταφέρνει γιατί είναι “κάτι άλλο”, όπως όλοι του λένε. Μια μέρα εμφανίζεται από το πουθενά, ένα άλλο πλάσμα, το Κατιτί και του ζητά να γίνουν φίλοι. Όμως το Κάτι Άλλο είναι επιφυλακτικό γιατί έτσι έχει μάθει.. 

Αυτό που μου άρεσε στο συγκεκριμένο βιβλίο, πέραν της πολύ χαριτωμένης εικονογράφησης που καταφέρνει να αποτυπώσει τα συναισθήματα των χαρακτήρων, ήταν η χαρακτηριστική φράση “Δεν ανήκεις εδώ. Δεν είσαι σαν και εμάς. Είσαι κάτι άλλο”

Μια φράση που χρησιμοποιεί η κοινωνία της ιστορίας για να ανακοινώσει στον κεντρικό ήρωα το λόγο περιθωριοποίησης του και την οποία αξίζει να συζητήσουμε με τους μαθητές και να καταγράψουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματα που μας δημιουργεί..
Ακόμη, το βιβλίο περιγράφει τη συμπεριφορά του κεντρικού ήρωα σε σχέση με ένα άλλο διαφορετικό πλάσμα για να θίξει το θέμα της διάκρισης από μία διαφορετική οπτική γωνία.

Το τέλος της ιστορίας περιλαμβάνει μια μικρή έκπληξη αλλά και ένα προβληματισμό ως προς το θέμα της περιθωριοποίησης. Το βασικό μήνυμα παραμένει ότι πρέπει να έχουμε ανοιχτό το μυαλό μας αλλά και την καρδιά μας για όλους.

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά πρώτης σχολικής ηλικίας.

Και φυσικά μπορούμε να πραγματοποιήσουμε αντίστοιχες δραστηριότητες με εκείνες που προτείνονται για τον Πράσινο Λύκο! Καλή Ανάγνωση!

Αν θέλεις να μαθαίνεις γρήγορα όλα τα νέα της κυρίας Αταξίας, κάνε like στο Facebook και follow στο Instagram και στο Pinterest !

Αν θέλεις να λαμβάνεις τα νέα στο e-mail σου, κάνε subscribe !

0 σχόλια
0

Mπορουν επισης να σας ενδιαφερουν

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.
Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε.
Aποδοχή Μάθε περισσότερα