Λίστα ελέγχου για την αυτοδιόρθωση του γραπτού λόγου

από κυρία Αταξία
Λίστα ελέγχου

Οι γραφοσυμβολικές δεξιότητες είναι ένας τομέας που “ταλαιπωρεί” πολύ τους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες. Μιλώντας για γραφοσυμβολικές δεξιότητες αναφερόμαστε σε δεξιότητες, όπως :

  • ο σχηματισμός των γραμμάτων – ως προς το σχήμα, το μέγεθος, την κλίση
  • η χρήση των σημείων στίξης
  • η χρήση κεφαλαίων και πεζών γραμμάτων
  • η τήρηση αποστάσεων μεταξύ των λέξεων
  • η γραφή πάνω στις γραμμές του τετραδίου

Ανάλογα με τις ανάγκες και το επίπεδο του μαθητή, μπορούμε να κάνουμε ασκήσεις αυτοδιόρθωσης σε κείμενα που έχει παράγει ο  ίδιος ο μαθητής, σε ορθογραφία που του υπαγορεύουμε ή ακόμα και σε απλές ασκήσεις αντιγραφής.

Για το σκοπό αυτό, δημιούργησα αυτή τη μικρή λίστα ελέγχου για τα γραπτά κείμενά τους.  Για κάθε μαθητή, εκτύπωσα και πλαστικοποίησα μία τέτοια λίστα και την κόλλησα στο θρανιάκι του, ως οπτική υπενθύμιση, ώστε να μπορεί να ελέγχει και να αυτοδιορθώνει το γραπτό του. Τη λίστα ελέγχου μπορείς να τη βρεις εδώ. Ακόμα, μπορείς απλά να την εκτυπώσεις και να την κολλήσεις στο τετράδιο, το δοκιμάσαμε και αυτό και λειτούργησε καλά για κάποιους μαθητές.

Με τη συστηματική χρήση, ο μαθητής εξασκείται στην αυτοδιόρθωση των κειμένων του και μαθαίνει τι πρέπει να ελέγχει και να διορθώνει όταν γράφει. Συχνά, οι μαθητές αυτοματοποιούν τη διαδικασία και διορθώνουν τα λάθη κατά τη διάρκεια της παραγωγής γραπτού λόγου ενώ μειώνουν τη χρήση της λίστας.

Αν θέλεις να μαθαίνεις γρήγορα όλα τα νέα της κυρίας Αταξίας, κάνε like στο Facebook και follow στο Instagram και στο Pinterest !

Αν θέλεις να λαμβάνεις τα νέα στο e-mail σου, κάνε subscribe !

2 σχόλια
0

Mπορουν επισης να σας ενδιαφερουν

2 σχόλια

Γιάννα 26 Οκτωβρίου, 2022 - 8:50 μμ

Υπέροχη Κυρία Αταξία!!!😘

Απαντηση
Avatar photo
κυρία Αταξία 2 Νοεμβρίου, 2022 - 6:45 μμ

Αγαπημένη μου!!!

Απαντηση

Αφηστε ενα σχολιο

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.
Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα cookies που χρησιμοποιούμε.
Aποδοχή Μάθε περισσότερα