Εδώ και αρκετό καιρό ήθελα να φτιάξω το δικό μου ημερολόγιο τάξης. Κατά καιρούς είχα κάνει διάφορες απόπειρες, ανάλογα με το θέμα της τάξης ή είχα χρησιμοποιήσει υλικό που έχουν ανεβάσει άλλοι αξιόλογοι συνάδελφοι!
Ωστόσο, φέτος ήταν επιτακτική η ανάγκη κατασκευής του, οπότε ανασκουμπώθηκα, το έφτιαξα και ήρθε η ώρα να το μοιραστώ μαζί σας! Μπορείς να κατεβάσεις το ημερολόγιο κάνοντας κλικ εδώ.
Το ημερολόγιο, έχει θέμα “Ουράνιο Τόξο”, που είναι και το θέμα που επέλεξα για να διακοσμήσω την φετινή μου τάξη.
Αποτελείται από 3 βασικές καρτέλες:
- Μία για την εποχή
- Μία για την ημερομηνία
- Μία για τον καιρό
Περιλαμβάνει τις κάρτες των εποχών, των ημερών της εβδομάδας, των μηνών, του έτους και κάρτες με τα πιο συνήθη καιρικά φαινόμενα.
Έχει απλή και διακριτή δομή, χωρίς περιττά στοιχεία. Παράλληλα υπάρχουν λεκτικές και οπτικές επισημάνσεις για να είναι όσο το δυνατόν πιο χρηστικό για τους μαθητές.
Υλικά για την κατασκευή του ημερολογίου:
- 1 κανσόν χαρτόνι μεγάλου μεγέθους
- Πλαστικοποιητής και φύλλα πλαστικοποίησης
- Βέλκρο
- Χαρτοταινία
Οδηγίες κατασκευής:
Εκτύπωσα, έκοψα, πλαστικοποίησα και έκοψα εκ νέου όλες τις κάρτες.
Έκοψα και τοποθέτησα βέλκρο στις καρτέλες και στις κάρτες (θα πάρει αρκετή ώρα, να έχεις υπομονή!).
Στη συνέχεια έντυσα ένα κλασικό, λιλά κανσόν χαρτόνι με διάφανο, προστατευτικό αυτοκόλλητο, όπως αυτό που χρησιμοποιούμε για να ντύσουμε τα σχολικά βιβλία.
Με χαρτοταινία, στερέωσα όλες τις καρτέλες επάνω στο χαρτόνι.
Για να κάνω τη ζωή μου λίγο πιο εύκολη, πλαστικοποίησα και 5 χρωματιστά φύλλα χαρτιού Α4 και αφού έκοψα και τοποθέτησα βέλκρο, ομαδοποίησα τις κάρτες σε αυτά. Έτσι, μπορώ να ελέγξω εύκολα και γρήγορα, αν λείπει κάποια κάρτα αλλά παράλληλα μπορούν και οι μαθητές να εντοπίσουν και να κολλήσουν τις αντίστοιχες κάρτες στο ημερολόγιο, χωρίς να ψάχνουν ώρες του Θεού.
Άλλος ένα τρόπος οργάνωσης, αν θέλεις να αποφύγεις τις πλαστικοποιήσεις και τη χρήση βέλκρο, είναι η χρήση διάφανων πλαστικών φακέλων με κουμπί, μεγέθους Α5.
Το ημερολόγιο τάξης είναι ένα αξιόλογο μέσο για να μάθουμε τις μέρες της εβδομάδας, τους μήνες και τις εποχές. Οι μαθητές μαθαίνουν τις εναλλαγές του χρόνου με οπτικό τρόπο. Παράλληλα, αποτελεί αφορμή για να σχολιάσουμε συμβάντα που γίνονται, έγιναν ή θα γίνουν, να αυξήσουμε την εμπλοκή των μαθητών, τη διήγηση ή την περιγραφή περιστατικών και προσωπικών βιωμάτων των μαθητών μας.
Περιμένω τις εντυπώσεις σας!
Αν θέλεις να μαθαίνεις γρήγορα όλα τα νέα της κυρίας Αταξίας, κάνε like στο Facebook και follow στο Instagram και στο Pinterest !
Αν θέλεις να λαμβάνεις τα νέα στο e-mail σου, κάνε subscribe !
